Sömnparalys

 
 
(Source: lowfi666)
 
 
 Det var längesen jag sist hade en sömnparalys nu. Men jag är så rädd att det ska hända igen. Det brukar hända i perioder jag mår dåligt och har en stressig vardag. Jag har haft det sen jag var barn. Vaknat upp helt paralyserad i kroppen och inte kunnat andas. Det brukar vara det klassiska för mig. Jag vaknar upp med ett tryck över bröstet och ligger och kippar efter andan i någon minut samtidigt som jag att har en känsla av att någon är med mig i rummet och kommer skada mig. Jag vill ropa på hjälp men jag får inte fram ett ljud. Det är verkligen förfärligt, man är helt skräckslagen.
 
Vid två tillfällen har jag sett två svarta vålnader, som skuggor i rummet. Den ena gången stod hon vid fotändan och liksom svävade sakta sakta längs med sängkanten mot mig. Jag ligger vettskrämd och oförmögen att röra mig. En annan gång vaknade jag av att någon stod vid sidan av sängen med händerna placerade på mitt bröst. Trycket var hårt och gjorde det som många andra gånger omöjligt att andas.
 
Sömnparalyser uppstår i REM-sömnen då vi drömmer. Hjärnan har då stängt av motoriken för att vi inte ska röra oss i sömnen. När man då vaknar upp är kroppen helt förlamad och man kan inte röra en fena, eller jag har läst och hört historier om att man kan det om man anstränger sig men jag har inte lyckats med det. Hur som helst, anledningen till att det blir så svårt att andas är för att kroppens autonoma nervsystemet styr andningen när vi sover. Det är vanlig att när man vaknar gäspa eller ta ett stort andetag men det fungerar inte i detta fall. Då får man än känsla av att man håller på att kvävas. Det är vanligt att få hypnogoga hallucinationer också, alltså hallucinationer som uppstår när vi håller på att somna eller vakna. Jag tänker att de beror på att hjärnan försöker hitta en förklaring till de fysika känningarna.
 
Urs jag är så rädd att det ska hända igen. Jag är också rädd att jag ska börja hallucinera och se saker mitt på ljusa dagen. Så obehagligt, det kan ju hända om jag blir sämre..

http://www.wakeupexperiment.se/somnparalys.html
https://sv.wikipedia.org/wiki/Hypnagog_hallucination
 
Text | |
Upp