Mat

Jag märker att min aptit har förändrats sedan jag börja äta medicin. Jag har börjat träna mer och mer för att ta kontroll över vikten. Under sommaren har det gått bra att springa men nu till hösten kommer jag nog inte vara ute och springa lika mycket. Jag har istället nu börjat med yoga och går i Ashtanga klass. Så nu är det ordnat. Men jag tänker att jag måste tänka på min kost också. Nu blir det diciplin. Jag äter idag en lacto-ovo vegetarisk kost. Alltså äter jag ingen mat med ansikten men jag äter mejeriprodukter och ägg. Mitt mål är att bli vegan, men det har gått väldigt långsamt framåt. Men nu har jag bestämt mig, det är dags. 

Ost som jag är så förtjust i ska jag sluta upp med. Jag har läst på om detta och det finns verkligen inget nyttigt i ost. Det är högt kalorivärde, det består endast av fett som kroppen lagrar, det skapar låg ämnesomsättning, det finns inga fibrer vilket gör att kroppen inte förstår när man ätit för mycket (fibrer kontrollerar aptiten) och det innehåller mycket salt som lagrar mycket vatten i kroppen.

Nästa steg är att sluta med mjölkprodukter. Mjölkproduker är inte heller bra för kroppen. Det är ju bevisat att kalciumet i mjölken bidrar till benskörhet och inte tvätom. Mjölken innehåller hormoner som samlas i blodplasman. Mjölk innehåller casomorphins som är en form av opioid som är en drog (dr Neal Barnard på youtube säger detta, ja jag har tittat för mycket på youtube senaste timmarna. Men han det är faktiskt väldigt intressant att lyssna på hans TED talk "power foods for the Brain" och "What the Dairy industry dosen't want you to know".) Som jag förstår det så gör detta att man helt enkelt blir som beroende av det. Neal hade en terori om att det är genom bröstmjöken som förhållandet mellan mor och barn skapas. Men sen slutar vi dricka modersmjölk av en anledning... Istället skapar vi människor en hel industri så vi inte behöver sluta dricka mjölk, vi vill ha den här feel good känslan av "drogen". Men det är inte naturligt för oss.  Vi mår bäst av en växtbaserad kost. Jag tycker Neal förklarar allt så mycket bättre än jag gör..
Hursomhelst nu blir det ändring. En utmaning till min så trista vardag.
 
Text | |
Upp